Brothers in Arms

Recenze druhého dílu Raistlinových kronik. Mladý mág sice přežil svojí Zkoušku ve Věži Vysoké magie, ale společně s Karamonem je čeká ještě spletitá cesta plná nástrah a výzev, než se po pěti letech vrátí na smluvené setkání s přáteli do Útěšína.
Napsal Geralt
Brothers in Arms


Margaret Weis a Don Perrin
vydáno r. 2000, 476 str.


Bratři ve zbrani jsou druhým dílem Raistlinových kronik, příběhů mladého Raistlina a jeho dvojčete Karamona před vypuknutím Války kopí. Zatímco první svazek – Procitnutí mága – vyšel česky, následující pokračování se již nerealizovalo. Jak vyplyne z následujících řádků, je to veliká škoda, jelikož... ale nepředbíhejme a začněme pěkně popořádku.

Bratři ve zbrani začínají právě tam, kde Procitnutí mága skončilo: ve Věži Vysoké magii, kde se Raistlin vzpamatovává z následků své strašlivé Zkoušky. Raistlin přežil, ačkoliv jen stěží. Jeho zdraví bylo roztříštěno nemilosrdným kladivem Zkoušky a nyní drží pohromadě pouze silou vůle mladého mága. Jen Par-Salian, hlava Konkláve, ví, že Raistlin musí snést ještě mnoho dalších úderů, než bude připraven, aby sehrál svoji roli v nacházejících temných časech. Neboť nad Krynnem se stahují zlověstná mračna a válka se blíží.

Protože po Zkoušce se nikdo z mágů neodvažuje přijmout Raistlina za svého učedníka, dvojčata přistupují na Antimodův návrh, aby vstoupila do žoldnéřského vojska barona Ivora z Langtree. Ten prý ochotně přijímá jakékoliv rekruty včetně válečných mágů. Bratři tedy opouštějí Věž Vysoké magie (Karamon s přísahou, že se již nikdy na to strašné místo nevrátí) a vydávají se na cestu do Jižního Ergotu, kde se nechávají zapsat mezi baronovi žoldnéře. Otevírá se tak před nimi nová kapitola: kapitola plná překvapení, obtíží, ale i cenných zkušeností, které jednou – ač o tom ještě nevědí – zužitkují.

Ačkoliv název Bratři ve zbrani vyvolává dojem, že kniha je věnována výhradně Karamonovi s Raistlinem, záhy však do děje vstupuje i jejich nevlastní sestra Kitiara. Byl jsem z toho zpočátku rozpačitý, protože jsem se obával, zda se tím děj nerozpadne do dvou bloků, které se budou navzájem rušit. Nicméně Margaret Weis si s tím dokázala poradit mistrovsky, když šikovně propletla osudy sourozenců a zároveň zachovala kontinuitu Kronik, tedy že se Karamon, Kitiara a Raistlin před válkou... ale dost vyzrazování jedné ze zápletek!
Kitiařin exkurs se vůbec ukázal jako zajímavý a povedený. Ačkoliv je z Kronik zřejmé, co Kit podnikala bezprostředně před válkou, teprve Bratři ve zbrani líčí její vzestup armádou generála Ariaka. Kitiara zde navíc působí propracovanějším dojmem než později v Kronikách; dostává dost prostoru pro svůj vnitřní zápas: jedna její část touží po minulosti a Tanisovi, druhá – ta ambiciózní – se upíná k budoucnosti a velkým plánům, které Kit chová. Aby je naplnila, musí nejprve překonat svůj strach, pochybnosti a především uspět v náročném úkolu, který jí generál Ariakas přidělí.

Nejsledovanější postavou knihy však zůstává Raistlin. Musím předem přiznat, že jsem se těšil na tuto epizodu jeho života, kdy se musí vyrovnat se změnami, které mu Zkouška přinesla. Ani zde mne Margaret Weis nezklamala. Raistlin se nezploštil do obyčejné jízlivosti a arogance, naopak se zdá být přese všechny své poznámky vůči bratrovi citlivější, protože jej sžírá neznámý pocit – pocit viny vůči svému dvojčeti za to, co provedl ve Věži během Zkoušky. Především se však Raistlin musí naučit přemoci svoji povýšenost. Jeho nadřízeným v baronově vojsku se totiž stane Mistr Horkin, kouzelník sotva průměrných schopností, který do magie pouze fušuje a co víc - nikdy nepodstoupil Zkoušku! Raistlina, jakožto "mága z Věže", jak jej pohrdavě označuje, považuje za nepraktického holobrádka a dokonce se ani nenamáhá jej oslovovat jinak než jako "Rudý". Raistlin, úzkostlivě přivyklý elitářským způsobům z Řádu Vysoké magie je šokován svým novým mistrem, který se chová více jako voják než mág. Přesto chtě-nechtě začíná Raistlin Mistra Horkina pomalu respektovat a zjišťuje, že se od něj může naučit mnohem více, než od "mágů z Věže"...

Hodnocení

Bratři ve zbrani jsou důstojným pokračováním Procitnutí mága. Margaret Weis patří mezi ty nejlepší autory série Dragonlance a zde to společně s Donem Perrinem potvrdila. Povedlo se jim jednak vzkřísit oblíbené hrdiny a obohatit mozaiku jejich osudů o příběh, který dává smysl a zlehka odkrývá jednu z kapitol Krynnu. Druhou silnou stránkou knihy je výborně strukturovaný děj: Margaret postupně spřádá dva paralelní příběhy – dvojčat a Kitiary – aby je s blížícím se závěrem stále těsněji svazovala a nakonec, když se zdá, že uzel a vyzrazení tajemství je nevyhnutelné, je zase ladně rozpojí. Vztah bratrů Majereových a Kitiary tak zůstane nezměněn - tak, jak jej známe z Kronik. Poslední, ale rozhodně ne nejmenší devízou knihy je vypravěčský styl: děj má správné načasování a tempo: nenudil jsem se u něj, ani se neřítil překotně vstříc. A ačkoliv se to u anglického textu hůře posuzuje, Margaret Weis prostě ví jak psát: umí vystřihnout pěknou popisnou pasáž přes celou stránku, z níž přímo dýchá atmosféra příběhu. Jindy dokáže vytáhnout z rukávu vtipnou narážku nebo slovní hříčku. Zkrátka: kniha se čte prakticky sama a rozhodně jí řadím k tomu nejvydařenějšímu, co jsem z Dragonlance doposud držel v rukou.

Pokud tedy ovládáte angličtinu, líbilo se vám Procitnutí mága a zajímají vás další osudy Raistlina, Karamona a Kitiary, nelitujte těch patnácti-dvaceti dolarů, za něž se dá kniha i s poštovným sehnat, a Bratry ve zbrani si obstarejte. Nebo držme palce Fantomprintu, aby jí zařadil do svého edičního plánu.

Hodnocení pro fanoušky Raistlina, Karamona a Kitiary: 10/10
Hodnocení pro ostatní, nezatížené fanoušky DL: 9/10
Napsal Geralt 28.04.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
ČAS 0.093415021896362 secREMOTE_IP: 100.26.140.179