Takže půjdeme li do důsledku, příběhově plytký Pán prstenů, který vykradl veškerou lidskou mytologii je originální dílo?
ro tebe jsou princezna, rytíř, adoptivní královský syn, vyvolený mág, nejsilnější muž světa (ve velkých uvozovkách) a "indiánská náčelnice" hrdinové z lidu?
Mám pocit že si úmyslně vytahuješ to co potřebuješ aby jsi podpořil své argumenty, ovšem nebereš je v širším rozměru. Půl elfí šmejd, řezbář trpaslík nad hrobem, uprchlík, tři sirotci téměř bez prostředků (jeden s tuberkulozou)a ano - jedna elfí princezna, která utěče z domova. A stále se bavíme o stejných lidech jako nabízíš ty. Pro mě jsou to hrdinové z lidu - řemeslník, sedlák, bylinkář... Kteří dokázai něco navíc a udělali ta správná rozhodnutím jak už jsem řekl.
Souhlasím s Tebou v tom že je vše, především v Kronikách, schématické a prvoplánovité, ostatně jako vše ostatní. Stejně jako některé myšlenky byly už před hrinami, stejně jako které koliv jiné myšlenky v jakékoliv jiné literatuře. Po několika tisícíletích literatury, jsou jaksi všechna témata vyčerpaná, nebo ne?
Když srovnáváme s lepšími, musíme na úrovni. Leiber je Sword and Sorcery a ne High Fantasy a řemeslně jsou na tom lépe. Jak to bylo s Grayhawkem, nedovolím si tvrdit, poněvadž DL je první v globalitě vytvářené všeho naprsoto uměle a z ničeho. Dál jsem to nezkoumal.
Ano odborníkem jsi se neprohlásil, na druhou stranu v obou tvých příspěvcích na začátku (na které jsem reagoval) jsi rozšiřoval nepravdy a stylizoval si se do polohy že výš jak to všechno funguje a očem to je:
Píše:
A co "svět" Dragonlance? Na tom je zase příšerně vidět, jak moc je to nastavovaná kaše vytvořená z jednoho příběhu. Všechno vychází z jedné družiny, ostatní stories jen nahrávají na smeče. Uf, ne, fakt Dragonlance nemám rád...
Píše:
Ale prosímtě, je to všechno furt dokolečka: Huma zažene Královnu, Tanis a spol zažene Královnu, Mina a spol zaženou královnu. Wow, tak tuhle pointu jsem opravdu nečekal! Pekelné povídky o nickách, které někdo z "hrdinů" zmíní v jedné větě, vyprávěnky o to, co dělal Sturm mezi XVII a XVII dílem, čímž odhalíme, co šokujícího se mu stalo i oněch dvou dosud nezmapovaných dnech jeho života!!!
Já nechci a nebudu tvrdit, že MW a TH jsou super spisovatelé, na druhou stranu trojici trilogií budu řadit k tomu nejlepšmu co je v žánru epické fantasy napsané.
Rozhodně je třeba říct že nejsem fanatickým zastáncem, který bude tvrdit že Dragonlance je zcela bezchybné, že ty díla nemají chybu, dokonce ti ani ebudu vyvracet něco z toho co tady tvrdíš.
V prvé řadě systém kterým MW TH píše - tedy velice opisný se mi líbí. Jejich postavy mají více rozměrů a hloubku, která mi vyhovuje a dovolím si tvrdit že těch konfliktů je tam více.
Říkám, ke Kronikám a jejich limitům se ještě vrátím.
Přiznám se že v některých pasážích, a především některých knihách MW a TH mi přemíra moralizování a věrouka vyloženě vadí.
A k věci - jestliže máš zadání - držte se herní série DL1-16. Použijte archetypální postavy. Udělejte konec v první knize, co kdy by to nevyšlo. Popište tolik a tolik znaků. Tj tak jak Kroniky vznikali, tak patří k tomu nejlepšímu vůbec co jsem z žánru fantasy četl. TO je subjektivné měřítko nezaložené na literárně kritických ukazatelech.:-)
Principielně mi nejde o to, že brojíš proti něčemu co jsem mi líbí. Jde o to jak brojíš a jaké používáš argumenty. Jinak v celé řaděa věcí Tebou musím souhlasit.