Dalcor:
No vida; 20 milionů je hodně slušný výsledek. To už je fenomén.
Stran začátku LOTR - už jsme to někde řešili na Ardě, kde je to místně příslušné; začátek románu je bezesporu divný, a to proto, že mistr si dlouho nebyl jist, o čem to vlastně bude (původní koncept byl, že Bilbo jde na dnovou výpravu, neb mu došly prachy; doufám, že to zní patřičně děsivě).
Skutečný začátek knihy, který překvapil samotného autora, je jezdec v Kraji, který hledá hobity (a ti se skrývají pod nějakým pařezem).
Což mi připomíná, že bych měl dát k dispozici starší článbek o této věci.
Boromir je v zásadě slušný chlapík. Rytíř bez bázně a hany, syn Správce, a má rád mladšího bratra (který mu tak trochu závidí).
Nicméně se mu najednou dostanou do rozporu dvě různé povinnosti; povinnost poslouchat otce (a šéfa), s povinností splnit rytířský úkol, ke kterému se zavázal (nicméně mu moc nerozumí). Jedna z těch věcí musí nutně krachnout. Zpočátku zradí Společenstvo (ve prospěch otce), ale v poslední chvíli se mu rozsvítí a zahyne při obraně dvou členů Společenstva (byť méně podstatných).
V názoru na Sapkovského jsme zcela zajedno; dost se mi líbily povídky, některé mne dokonce nadchly... a naopak, zdrcujícími jedovatostmi na účet pentalogie zaplňuji internet už mnoho let. To zase zlatí Weiss a Hickman.
Hrdinové z lidu mne nikdy nebrali; od školních let jich mám plné zuby. Ať žijí hrabata a kapitalisti!