Nvím, jestli to sem patří, ale je to podobné téma a zajímal by mě váš postoj ( teda je možný, že už to někde bylo).
Co si myslíte o používání Campain settingů?
Najednu stranu je to velké ulehčení pro DM, protože zde najde spoustu informací, které by jinak musel pracně/či méně pracně vytvářet. Na druhou stranu je opět CS svazující. Je to danajský dar.
Většinou mám období, kdy používám CS docela rád, hodí se především pro nižší úrovně, avšak s postupem času a vývojem postav se do mých her dostává více a více politiky a jiných zásadních věcí a ty jen těžko aplikuji na daný svět. Tedy ne že by to nešlo, pochopitelně. V každém settingu stojí, že se DM nemá nechat příliš ovlivnovat a CS slouží jen jako návod a názorná ukázka a má popustit uzdu fantazii...ale jde tzo opravdu? Jde rozpoutat válku mezi Cormyrem a Sembií bez toho, aby to mělo dalekosáhlé následky na běh celého světa? Lze nachat vyvraždit všechny thayské rudé mágy? Jistě...když chcete jde to, ale....
Nevím proč a jestli je to jen u mě, ale mám podvědomý strach, obavu, nebo lítost dělat jakékoliv větší zásahy do "provázaného" světa. At již se jednalo o Asterion, FR, Kalamar či GH. Dokonce mám někdy obavu nechat dotyčný svět plynout....přece jenom vývoj let doytčného světa jel podle nějakého vzorce či příběhu a když nechám uplynout pár let, "musím" tento příběh či vzorec jakž takž dodržovat...
Je tedy CS výhrou nebo nikoliv? Jak se k tomu stavíte vy? Necháváte se svazovat, nebo boříte CS jako domeček z karet? Rád si poslechnu jiný názor.
PS: pokud je pro to jinde jiná diskuze, pak prosím aby to někdo přesunul at tu nesviním...