Příběhy II, sv. 1 - Vláda Ištaru

Editoři: Margaret Weis a Tracy Hickman
recenzi napsal:Dalcor
Napsal Dalcor
Nakladatelství Návrat pana Suchánka konečně vydalo další svazek z celosvětové populární série Dragonlance. Obálka je opět ve stylu starších knih Dragonlance, čili s modrým hřbetem, s kresbou Larry Elmora a s logem Dragonlance sága. Kniha tak krásně zapadne mezi ostatní svazky ze série Dragonlance a Forgotten Realms. Ti z Vás, kdo si koupili nové Dragonlance Kroniky, mohou být možná zklamání, ale to je politika amerického nakladatele. Nové Kroniky musely být stejné jako jejich vzory v USA. Pokud vyjdou i Legendy, budou vypadat stejně. Ale zpět k Vládě Ištaru. Kniha obsahuje 6 povídek, jednu kratší novelu a soubor písní a básní z doby vlády Kněze-Krále v Ištaru, tedy do doby 350 let před Válkou kopí, popsanou v Kronikách. Vydáme se do doby maximálního úpadku Svaté země krátce před první Pohromou, do doby, do které se vracíme už v Legendách.
První, na co v knize narazíme, je předmluva editorů a pak už se to rozjede podle klasického schématu knih o Krynnu. Michael Williams nám připravil písně elfího pěvce a věštce Astralase nazvané Šest písní pro chrám Ištaru.
Hned první povídka je podle mě i podle Martina „Felčara“ Fajkuse (články nejen o Dragonlance v Pevnosti, Ramaxu a na Fantasyplanet.cz, se kterým jsem měl tu čest spolupracovat) absolutním vrcholem sbírky. Richard A. Knaak, u nás známý knihami ze světa PC hry Diablo, ale mezi fanoušky Dragonlance proslavený Legendou o Humovi, připravil další ze svých skvělých příběhů o cti. Mladý zbožný rytíř ze Solamnnie v příběhu Barvy víry přijíždí do Svatého města přesvědčit se o tom, zda jsou zkazky o úpadku města pravdivé. Dostane se do konfliktu s jedním z vysoce postavených Ctěných synů, jenž je bohužel také inkvizitorem. Následuje zatčení a odsouzení k bojím v aréně jako otroka. Zde nachází nové a podivné spojence. Upozorňuji že povídka vznikla dávno před filmem Gladiátor.
Opět rytíři ze Solamnie, tentokrát v příběhu Nicka O‘Donohoe Šotek zmetek. Dostáváme se do výcvikové pevnosti, kde stárnoucí rytíř cvičí nové rekruty. Jeden z rekrutů je menší než ostatní, ale zdá se, že nemá strach a nechápe, co znamená osobní vlastnictví. Není divu, že brzy dostane přezdívku Šotek zmetek. Jak se rytíř vypořádá s novou skupinou rekrutů, s kněžskou návštěvou i s vlastní minulostí?
Skřetovo přání, je zajímavým příběhem od Rogera E. Moore. Šotek zde zachraňuje různé utečence z Ištaru, po kterých jdou lovci odměn - ištarští hraničáři. Elf, skřet, minotaur a šotek musejí nalézt magický meč přání, kteří hraničáři nesou do Ištaru pro svého šíleného pána. I když nesourodá skupinka spolupracuje, ukáže se, že přirozené vlastnosti se nedají změnit.
Nadčasový (a nadsvětový ;) ) příběh Tři životy Horgana Podmanitele volů od dalšího známého autora Douglase Nilese (u nás například trilogie Maztica a Monnshae), nejsou jen o rasismu, také o tom jak jednoduše se stát hrdinou, ale i o odpovědnosti, kterou musí tento neočekávaný hrdina nést. Příběh je situován do dob válek mezi Ištarem a trpasličím královstvím, které vypukly po ediktu Kněze-krále o jednotě víry, který říkal, že jen jeden Pantheon musí být oslavován a to ten Paladinův. Obyvatelé Krynnu jež uctívají bohy neutrality a nedej bože zla jsou kacíři a musejí být zabiti (nepřipomíná vám to něco?).
Vyplnění prázdných míst (napsala autorka několika knih z Dragonlance Nancy Varian Berberick) je o lovci odměn ze svatého města, který nakonec zjistí, že není až takový cynik bez kouska duše a citu. Potřebuje k tomu jen správnou páku. Není lepší páky, než pořádná odměna za největšího kacíře!
Tupí trpaslíci z kmene Aghar nepatří k těm, kteří by moc ovlivňovali historii Krynnu. Jenže i oni čas od času dokážou velké věci. Zvlášť když jeden z horníků nalezne �žílu� kvalitního červeného vína. To je pak pořádný Den volna. Dan Parkinson se v tomto vtipném příběhu vydal již podruhé mezi Tupé trpaslíky.
No a nakonec stvořitelé Dragonlance, Její temné veličenstvo Margaret Weis a Platinový drak Tracy Hickman přinášejí na stránky knihy Raistlina Majere, aby nám ukázal kam se vydali praví kněží v dnech krátce před Pohromou. Hedvábná vlákna, popisují mladého muže, léčitele a kněze Mišakala, který je stále pevný ve víře, ale z pozice domácího léčitele nemůže ovlivnit strašné události v životě dvojčat, rytíře ze Solamnie a jeho sestry, které si vybral zasvěcenec Nuitáru, pro své černé plány. Margaret a Tracy nám tak v další povídce otevírají neznámou historii Krynnu.
Celá kniha je určena hlavně fanouškům Dragonlance. Svět krátce před Pohromou jakoby z oka vypadlo době nejvyššího rozmachu Svaté inkvizice v naší pozemské historii. Rasová nesnášenlivost, krveprolití pro religiózní rozdíly, to všechno bylo, je a bude i na naší zemi. Autoři tak ukazují zrcadlo církvi i náboženským fanatikům. Pořád je to ale fantasy a ne filozofické pojednání. Takže si ji užijte jako já.
Napsal Dalcor 15.03.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
ČAS 0.10162091255188 secREMOTE_IP: 54.160.243.44